VTTC

13.04.2011 14:42

      Toto je známe zapojenie nízkovýkonného VTTC s PL504. Násobič nabíja kondenzátory na okolo 550V z ktorého sa napája flyback budič. Niekto po nabití kondenzátorov premostí (skratuje) žiarovku a tým umožní priechod vačšieho prúdu co sposobí predlženie výbojov ale za cenu zničenia elektronky a niekedy aj sekundáru ktorý sa silnejším prúdom zohrieva a nastane prieraz (skúšal som). Primárne vinutie je vinuté drotom 0,4mm 15z s odbockami, Flyback vinutie má 15z 0,3mm smaltovaným drotom.
     

Rezonancný kondenzátor ma okolo 630p a je vyrobený z priechodov vstupu žhavenia magnetronu z mikrovlnky. Trafo mam zo starej CB TV dava 27V a 1,7A takze asi 45W elektronka potrebuje 0,3A. Rezistor by mal byt aspon na 2W inak sa zohreje a zacne dymiť :P . Uzemnenie sekundáru pri tak malom výkone možete pripojit na katódu PL504. Pri dobrom naladení preskočí oblúk asi 1cm a tlejivka svieti vo vzdialenosti 20cm od sekundáru. Ak zakončíte sekundár ohnutým tenkým drotom mozete urobit ionový motor.

Pozor! Ak nemáte potrebné znalosti zachádzania so sieťovým napatím, radšej toto nerobte. Vysoké napatie zo sekundáru je síce VF ale može vás riadne popáliť. Pri nesprávnom zostavení  sa može stať že:
1. vyhodí istič
2. elektronka sa roztriešti na kusky
3. dostanete poriadnu šlehu
4. alebo zabije

 

Tak tu je moj prvý elektronkový teslák. 

                                  

                                                               Ionový motor

 

                             

                                                                 Plazma v žiarovke

                                    

Diskusná téma: VTTC

popis

juraj | 18.03.2013

Je to dobry napad ten ionovy motor aky drôt si tam dal a aky kondenzator z alobalu a igelitu alebo dajaky foliovy kupeny pls odpovedz.

Pridať nový príspevok