Zdroj VN s indukčnou cievkou z auta

21.07.2012 20:17

Jedná sa o veľmi jednoduché zapojenie budiča s premennou frekvenciou. Obvod zdroja budiaceho signálu pre mosfet je taký starý ako sám tranzistor a kto ho nepozná tak nemá o praktickej elektrotechnike ani páru. Sú to len dve (či dva?) tranzistory s odpormi v kolektoroch a bázach, ktorých bázy sú  striedavo ovládané impulzom z kolektora toho druhého tranzistora. Samozrejme dal by sa použiť aj 555 ale niečo sa mu včera nepáčilo a hneď som odpálil dva kusy... doteraz nwm ako je to možné, chybu som nenašiel. 
Impulzy sú približne obdĺžnikové a frekvencia sa dá riadiť od približne 60Hz do 180Hz pri kapacite 1uF, ak by sme použili kondenzátor s menšou kapacitou zvýšila by sa frekvencia ale je zbytočné ísť nad 300Hz, síce to už nie sú obyčajné iskry ale menší oblúk, ale zmenšuje sa výstupné napätie. Výstup cievky riadne kope! a dokáže to zapáliť papier. Na tento nudič sa dá zapojiť hocijaký transformátor ak práve nemáte takúto cievku :D

SCHÉMA + ukážka signálu na gate mosfet-u v simulátore (namiesto R4 je potenciometer 10k + sériový rezistor 1k)

samozrejme ako inak - v kontakton poli :D Mosfet som použil IRF634 ale je to jedno aký typ sa použije, len by mal mať Uds>100V a určite mu dajte na gate zenerku.

Je to dosť hlučné... :P