Oloveny akumulator "homemade"

26.05.2011 12:55

Princip oloveného akumulátora je dúfam kazdému kto pozrie na moju stránku jasný.

 Pri nabijaní na katóde sa zacne vylucovat elektrolyzou kyslik ktorý oxiduje olovenú dosku na PbO2 (oxid olovičitý)

Na anode sa vylucuje vodík (nemá vplyv na olovo). Dosky su ponorené do asi 15% kyseliny sírovej, ktorá sa dá lacno kúpiť v drogérii ako akumulátorová kyselina H2SO4 37%.  

Popis výroby:

1. Zoberieme (najlepsie) sklenenu nadobu ktora má približne rovnaký priemer hrdla a dna (čiže aby sa co najviac podobala na valec, fľaše od kečupu, tatarky neberte.)

2. Pripavime si olovene dosky a to tak, že roztavime olovo (olovo sa topí pomerne ľahko stačí len vložiť ho do plechovky a položiť na oheň) a nalejeme ho na rovnu podložku zo železa, alebo na tehlu... Po vychladnutí ho zoberieme a opatrne rozklepeme kladivom. Treba nám 2dosky.

3. Opatrne urobime do hornej časti dosky malú dierku cez ktorú prevlečieme taký hrubý medený drot aby pasoval. Drôt zohneme a sklepeme ho aby sa nepohol, a zalejeme roztopeným voskom. (toto urobime aj s druhou doskou).

4. Vložíme elektrody, do nádoby nalejeme asi do 2/3výšky elektród kyselinu, ktorú sme predtým zriedili na polovicu s vodou 1:1.

5. Začneme nabíjať prúdom asi 50 - 350mA jednu alebo 2 hodiny (pri ďalších nabíjaniach sa čas skráti na približ)

                                  

 

Trafo je 18V CDELAHO B CCCP zo starej TV. Rezistor dáme podla toho aký chceme mať nabíjací prúd. (hodnotu rezistora vypočítame podla vzorca, odpor v ohmoch= napätie zdroja/požadovaný nabíjací prúd) Nepoužívajte menšie nabíjacie napätie ako 3V.

                                   

                                                        Nabíjanie. zľava katoda a anoda

                                   

Po nabití je pripravený k použitiu. Primeraný zatažovací prúd je asi 50-90mA na takúto plochu elektrody jaku vidite na obrazku. Všimnite si že ľavý vývod je pripojený len na žiarovku, čiže akumulator je tu jediný zdroj napätia, žiadny podfuk! Mne pri vybíjaní prúdom 68mA (2,5V žiarovkou na obrazku) vydržal 5min. A nezabudnite že kapacita pri prvom vybíjaní je ovela menšia ako pri napr. 10 vybíjaní.

CHARAKTERISTIKY:

priebeh napätia na akumulátore pri nabíjaní cez žiarovku 2,5V, napájanie z 5V odber +-54mA

Nabíjanie cez rezistor 520R, vidno nerovnosti pri nabíjaní, odber približne 4mA

vybíjanie akumulátora cez rezistor 520R