Vyrobte si reproduktor!

10.02.2012 14:18

Áno! správne čítate, aj vy si doma môžete vyrobiť reproduktor a netreba k tomu nič špeciálne, len pár bežných vecí ak nepočítam zosilňovač...

 

Princíp reproduktoru je jednoduchý. Reproduktor sa skladá z premanentného magnetu a cievky. Jedno z nich má možnosť pohybu, najčastejšie je to cievka, avšak ja som dal voľnosť magnetu z praktických dôvodov. Ak cievkou preteká prúd tak vytvára magnetcké pole, ktoré pôsobí na magnet v rytme privádzaného signálu buď príťažlivou alebo odpudivou silou. Ak na magnet upevníme membránu, rozkmitá okolitý vzduch a my počujeme zvuk. Kvalita zvuku závisí od voľnosti pohybu magnetu, materiálu membrány a jej tvaru, zhotovenia cievky atď.. 

Výroba začína tým, že si zhotovíme membránu a to z kelímka ktorý je v strede prepichnutý železným šroubem. Na jeho tupý koniec dáme neodymový magnet (nachádza sa v každej optike CD-rom/ky) a šroub obtočíme hrubším medeným drôtom na ktorom to bude všetko držať.

Cievka je navinutá na kostru z ventilátora z mikrovlnky a má asi 250-400z medeným lakovaným drôtom asi 0,4mm presne to neviem, nepočítal som to tak aby odpor vyšiel tak 6-12R. Cievku pripojíme na výstup nášho zosilňovača (stačí 7W :D). Teraz drôt prilepíme na nejaké závažie, ktoré bude držať vrchnú časť a magnet asi v 2/3 výšky cievky (vyskúšajte sami). Potrebnú dĺžku drôtu volíme tak aby membrána stála aspoň trochu "stabilne".

na obrázku sú celkom tri miniatúrne neodýmové magnety, ale aj tak majú veľkú silu

cievka na kostre cievky ventilátora mikrovlnky preipojená na zosilňovač

akési "upevnenie"... :D

VIDEO:

 

FREKVENČNÁ ANALÝZA